Τομέας Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

1.2 Τα εσωτερικά νερά στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι υδρολογικές και γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες, σε συνδυασμό με την  ανομοιόμορφη κατανομή της ζήτησης του νερού, δημιουργούν προβλήματα για την κάλυψη των αναγκών στις διάφορες χρήσεις του νερού. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, με την ανομοιόμορφη χωροχρονική κατανομή των βροχοπτώσεων, αλλά και τη γενικότερη γεωμορφολογική της σύσταση και την τεκτονική της δομή, την χαρακτηρίζουν ως σχεδόν άνυδρη χώρα. Αυτό πολλές φορές τεκμηριώνεται και από το ξηροθερμικό κλιματικό περιβάλλον του μεγαλύτερου μέρους της χώρας. Παρόλα αυτά όμως, για κάθε κάτοικό της, αναλογεί μεγαλύτερη επάρκεια νερού, απ’ ό,τι στις άλλες μεσογειακές χώρες.

Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες επεμβαίνουν καθοριστικά στην ποιότητα και στην ποσότητα του διαθέσιμου νερού, με το να αλλοιώνουν και να υποβαθμίζουν τις φυσικές του ιδιότητες, ενώ κάθε έτος ελαττώνεται η διαθεσιμότητα του νερού για να εξυπηρετήσει πρόσθετες πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες και χρήσεις.

Το υδατικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι σημερινό, αλλά υπήρχε ανέκαθεν, παρότι εκφράζεται η άποψη ότι παλαιότερα υπήρχε περισσότερο νερό. Η Ελλάδα δεν διαθέτει μεγάλους ποταμούς, με εξαίρεση τους Αξιό, Νέστο, Στρυμώνα και Έβρο, που πηγάζουν όμως έξω από τα σύνορα.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
  • Μήπως και στην Ελλάδα παρατηρείται ανισοκατανομή στα εσωτερικά νερά και ιδιαίτερα στους  ποταμούς; Που νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;

Back