Τομέας Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

2.1 Η επιρροή του ανθρώπου

Στα περισσότερα ποτάμια που περνούν από περιοχές με έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες, επηρεάζεται η ποιότητα και η περιεκτικότητα του νερού, αλλά και ο υδρολογικός κύκλος. Η άρδευση π.χ. καθώς επεκτείνεται, θα αυξήσει το βαθμό εξατμισοδιαπνοής, θα μειώσει την περιεκτικότητα και θα αλλάξει την ποιότητα του νερού στις επιφάνειες.

Στην πραγματικότητα, η βασική ιδέα ενός σταθερού υδρολογικού κύκλου που εξαγνίζει, καθαρίζει τα νερά της γης, είναι πλέον αμφισβητήσιμη. Είναι αλήθεια πως ο υδρολογικός κύκλος συνεχίζεται, αλλά η βροχή, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει όξινη. Εξαιτίας του αυξανόμενου πληθυσμού και των βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων που καταλήγουν στα νερά ή στην ατμόσφαιρα (π.χ. απόβλητα, αέρια καύσης, εντομοκτόνα κλπ), επηρεάζεται σημαντικά ο υδρολογικός κύκλος.

Μια σημαντική αλλαγή του κύκλου παρατηρείται στις πόλεις, όπου οι οικοδομές και οι μεγάλες, καλυμμένες με αδιαπέραστα υλικά επιφάνειες του εδάφους, αλλάζουν εντελώς τις συνθήκες ροής.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον κύκλο είναι επίσης το χώμα, η βλάστηση και οι κλιματολογικοί παράγοντες, αλλά και αυτά, αντίστροφα, επηρεάζονται από τον υδρολογικό κύκλο (UNESCO-UNEP, 1993).

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
  • Πιστεύετε ότι δραστηριότητες όπως υλοτομία, κατασκευή φραγμάτων, μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο του νερού, και γιατί;
  • Γιατί το ετήσιο ποσοστό βροχοπτώσεων μιας περιοχής δε μπορεί να είναι ενδεικτικό του διθέσιμου για τον άνθρωπο νερού σ’ αυτήν την περιοχή;

Back