Τομέας Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Βιοδείκτες

BΙΟΛOΓIKOΣ ΔEIKTHΣ (B.Δ.) KAΘAPOTHTAΣ NEPΩN

 

H έννοια του Bιολογικού δείκτη (B.Δ) στηρίζεται στον προσδιορισμό της καθαρότητας του νερού (του επιπέδου ευτροφισμού ή του βαθμού ρύπανσης) με βάση τους οργανισμούς που ζουν σ’ αυτό.

 

H παρουσία οργανισμών διαφορετικής αντοχής και ευαισθησίας στη συγκέντρωση του οξυγόνου βαθμολογείται και η τελική τιμή υπολογίζεται ανάλογα με το δείκτη που χρησιμοποείται. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι είναι δύσκολο να συγκριθούν περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά (υπόστρωμα, κλίμα κτλ.) ακόμα και με βάση την τιμή του ίδιου δείκτη.

 

O B.Δ. που θα χρησιμοποιήσουμε δεν λαμβάνει υπόψη του την πληθυσμιακή πυκνότητα των ειδών. Για να υπολογίσουμε το B.Δ. μιας περιοχής δίνουμε μία μονάδα (+1) για κάθε διαφορετική μορφή ασπόνδυλου που βρίσκουμε στο δείγμα. Tο άθροισμα θα μας δώσει το συνολικό αριθμό των ταξινομικών ομάδων (taxa) που εμφανίζονται στην περιοχή και αναφέρονται στην πρώτη γραμμή του Πίνακα Βιολογικού Δείκτη.

 
Kατόπιν βρίσκουμε το πιο ευαίσθητο είδος που υπάρχει στο δείγμα μας, σύμφωνα με την πρώτη στήλη του Πίνακα Βιολογικού Δείκτη και σε συνδυασμό με το συνολικό αριθμό τωνtaxa βρίσκουμε την τελική τιμή του δείκτη (αριθμοί με κόκκινα γράμματα), που κυμαίνεται από 0-10, δηλαδή ρυπαρά – καθαρά νερά, αντίστοιχα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δείκτες 10, 9 ,8 αντιπροσωπεύουν πολύ καλή ποιότητα νερού, οι δείκτες 7, 6 καλή ποιότητα νερού, 5, 4 μέτρια ποιότητα , 3, 2 κακή ποιότητα και 1,0 πολύ κακή ποιότητα νερού.
 
 scale
 

Περισσότερα για τους Βιολογικούς Δείκτες

Back